eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kremowy pasztet wieprzowy Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszny kremowy pasztet wieprzowy. Najlepszy na Święta Wielkanocne. Wszystkim smakował,zwłaszcza moim wnusiom.

Kremowy pasztet wieprzowy Eli

Składniki:

Kremowy pasztet wieprzowy Eli

mięsa

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 0.50 kg słoniny
  • 0.40 kg wątroby wieprzowej

dodatki i przyprawy

dodatki

Sposób przygotowania:

Kremowy pasztet wieprzowy Eli

przygotowanie mięsa

Kremowy pasztet wieprzowy Eli
Umytą i osuszoną łopatkę pokroić na mniejsze kawałki.

Łopatkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.

gotowanie mięsa

Kremowy pasztet wieprzowy Eli

Cebule obrać z łupinek,przekroić na połówki i opiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek. Warzywa obrać i umyć. Mięso włożyć do garnka. Dodać 8 cebul, połowę czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu i sól do smaku. Całość zalać wodą i gotować przez 2 godziny na małym ogniu. Ugotowane mięso, cebulę i czosnek wyjąć z wywaru ,ostudzić i zmielić w maszynce z sitkiem z małymi dziurkami.

przygotowanie składników

Kremowy pasztet wieprzowy Eli
Sparzyć słoninę,wątrobę i namoczyć czerstwe bułki w wywarze.

Słoninę pokroić w paski. Wątrobę umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Odlać 1.5 litra wywaru, dodać słoninę i sparzyć. Wyjąć słoninę z wrzącego wywaru i włożyć do niego wątrobę. Sparzoną wątrobę wyjąć z wywaru. Do pozostałego wywaru włożyć czerstwe bułki żeby się namoczyły. Wątrobę,słoninę.namoczone bułki, 2 cebule i resztę czosnku zmielić.

przygotowanie składników cd

Kremowy pasztet wieprzowy Eli
Do zmielonego mięsa dodać pozostałe składniki.

Z jajek oddzielić białka od żółtek. Do miski z mięsem dodać wątrobę, słoninę bułkę, cebulę, czosnek, żółtka, majeranek, zmielone ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.

przygotowanie składników cd

Kremowy pasztet wieprzowy Eli
Do wymieszanych składników pastetu dodać pianę i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Całość wymieszać. Do masy pasztetowej dodawać stopniowo wywar z gotowania mięsa (około 1 litr) i dalej mieszać. Białka jajek ubić razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do pasztetu i delikatnie wymieszać.

przygotowanie pasztetu

Kremowy pasztet wieprzowy Eli

Foremki keksówki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do keksówek wyłożyć pasztet. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dno piekarnika włożyć blachę z wodą. Keksówki z pasztetem włożyć do piekarnika i piec około 70 minut. Smacznego!


Tagi:

dania pasztety