Sposób przygotowania:
Kremowy pasztet wieprzowy Eliprzygotowanie mięsa
Łopatkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.
gotowanie mięsa
Cebule obrać z łupinek,przekroić na połówki i opiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek. Warzywa obrać i umyć. Mięso włożyć do garnka. Dodać 8 cebul, połowę czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu i sól do smaku. Całość zalać wodą i gotować przez 2 godziny na małym ogniu. Ugotowane mięso, cebulę i czosnek wyjąć z wywaru ,ostudzić i zmielić w maszynce z sitkiem z małymi dziurkami.
przygotowanie składników
Słoninę pokroić w paski. Wątrobę umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Odlać 1.5 litra wywaru, dodać słoninę i sparzyć. Wyjąć słoninę z wrzącego wywaru i włożyć do niego wątrobę. Sparzoną wątrobę wyjąć z wywaru. Do pozostałego wywaru włożyć czerstwe bułki żeby się namoczyły. Wątrobę,słoninę.namoczone bułki, 2 cebule i resztę czosnku zmielić.
przygotowanie składników cd
Z jajek oddzielić białka od żółtek. Do miski z mięsem dodać wątrobę, słoninę bułkę, cebulę, czosnek, żółtka, majeranek, zmielone ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
przygotowanie składników cd
Całość wymieszać. Do masy pasztetowej dodawać stopniowo wywar z gotowania mięsa (około 1 litr) i dalej mieszać. Białka jajek ubić razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do pasztetu i delikatnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu
Foremki keksówki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do keksówek wyłożyć pasztet. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dno piekarnika włożyć blachę z wodą. Keksówki z pasztetem włożyć do piekarnika i piec około 70 minut. Smacznego!