Sposób przygotowania:
Roladka z drobiu i niby Ratatouille
Filety z piersi kurczaka rozklepać przez woreczek śniadaniowy ( lub folię spożywczą )tak by zrobiły się płaskie , a nie porozrywały sie włókna . Posolić i posypać pieprzem .Na mięso ułożyć szynkę , a na niej po kilka paseczków zielonej i czerwonej papryki. Zwinąć roladki. Obwiązać nicią do mięs lub spiąć wykałaczkami .Posypać po wierzchu mieloną papryką . Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na 2 łyżkach oleju .Podlać 1 szklanką wody i dusić 30 minut . W tym czasie pokroić resztę papryki w paseczki a ogórek za pomocą obieraczki w paski. Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażać warzywa przez chwilę . Posolić , posypać pieprzem , oregano i bazylią . Można delikatnie skropić sokiem z cytryny . Z roladek usunąć nitki , pokroić w plasterki ( ładnie wyglądają cięte po skosie ).Układać na warstwie warzyw .