Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Paprykowe pulpeciki z błonnikiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Szybki pomysł na obiad, chrupiące pieczone pulpeciki na mojej ulubionej jarzynce :) Można podać do nich ziemniaki lub kromkę chleba.

Paprykowe pulpeciki z błonnikiem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykowe pulpeciki z błonnikiem

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 4 łyżeczki paprykowego pesto
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 czubata łyżka błonnika witalnego
  • 1 jajko
  • Jarzynka:
  • 750 g marchewki z groszkiem
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki siekanego koperku

Sposób przygotowania:

Paprykowe pulpeciki z błonnikiem
Do miski wrzucić mięso mielone, dodać błonnik, kaszę mannę i jajko. Następnie dodać 4 łyżeczki pesto paprykowego, wymieszać dłonią na jednolitą masę.

Z masy uformować małe kuleczki, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.

W międzyczasie przygotować jarzynkę: marchewkę z groszkiem (użyłam mrożonki), wrzucić do garnka, zalać wodą lekko ponad poziom warzyw. Gotować 10 minut.

Z masła i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z warzywami, doprawić solą, pieprzem, gałką i kurkumą, zagotować. Wsypać koperek i wymieszać.

Upieczone pulpeciki wyłożyć na ręcznik papierowy, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu wyciekającego z mięsa. Na porcje jarzynki nałożyć pulpeciki i od razu podawać. 


Paprykowe pulpeciki z błonnikiem
Do miski wrzucić mięso, jajko, kasze i błodnnik
Paprykowe pulpeciki z błonnikiem
dodać 4 łyżeczki paprykowego pesto ze słoiczka
Paprykowe pulpeciki z błonnikiem
Z masy mięsnej formować małe kulki i układać na blasze
Paprykowe pulpeciki z błonnikiem
Marchewkę z groszkiem połączyć z zasmażką i doprawić