Sposób przygotowania:
Schab w plastrach duszony z sosem
Schab wyjmujemy z marynaty klasycznej wg mojego przepisu https://gotujmy.pl/schab-w-marynacie-klasycznej-,przepisy,101992.html, w której marynował się przez noc. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju w głębokiej patelni, wkładamy cały schab i obsmażamy z każdej strony. Wyjmujemy schab na dużą deskę, przytrzymując widelcem o dwóch zębach i kroimy w plastry około 1,5 cm.Plastry schabu wkładamy na patelnię, do naczynia w którym marynował się schab wlewamy 250 ml wrzącej wody, mieszamy z resztkami marynaty i wlewamy do mięsa. Dusimy 40 minut, obracając w połowie duszenia, w razie potrzeby podlewając wrzącą wodą. Dodajemy kostkę mięsną do smaku, dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. 1 łyżkę skrobii kukurydzianej rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy do mięsa i dusimy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Plastry schabu wykładamy na półmisek, a sos przelewamy do sosjerki