p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Schab w plastrach duszony z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonały w smaku schab duszony

Schab w plastrach duszony z sosem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab w plastrach duszony z sosem

 

  • 1,60 kg schabu,
  • 1 szt kostka mięsna,
  • 1 łyżka skrobii kukurydziana,
  • 1 łyżka oleju,
  • do smaku pieprz i sól

 

Sposób przygotowania:

Schab w plastrach duszony z sosem
Schab wyjmujemy z marynaty klasycznej wg mojego przepisu https://gotujmy.pl/schab-w-marynacie-klasycznej-,przepisy,101992.html, w której marynował się przez noc. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju w głębokiej patelni, wkładamy cały schab i obsmażamy z każdej strony. Wyjmujemy schab na dużą deskę, przytrzymując widelcem o dwóch zębach i kroimy w plastry około 1,5 cm.Plastry schabu wkładamy na patelnię, do naczynia w którym marynował się schab wlewamy 250 ml wrzącej wody, mieszamy z resztkami marynaty i wlewamy do mięsa. Dusimy 40 minut, obracając w połowie duszenia, w razie potrzeby podlewając wrzącą wodą. Dodajemy kostkę mięsną do smaku, dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. 1 łyżkę skrobii kukurydzianej rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy do mięsa i dusimy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Plastry schabu wykładamy na półmisek, a sos przelewamy do sosjerki
Schab w plastrach duszony z sosem
a sos przelewamy do sosjerki
Schab w plastrach duszony z sosem
Plastry schabu wkładamy na patelnię

Tagi:

schab