mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Schab wieprzowy z czerwoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

A może schab z czerwoną kapustą i goździkami?

Schab wieprzowy z czerwoną kapustą

Składniki:

Schab wieprzowy z czerwoną kapustą

 

  • 750g schabu wieprzowego bez kości
  • 500g czerwonej kapusty
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia cebula
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Schab wieprzowy z czerwoną kapustą
Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Kapustę oczyścić, poszatkować. Piekarnik nagrzać do 160stopni. W żaroodpronym naczyniu rozgrzać olej. Włożyć wieprzowinę i smażyć przez 10minut, obracając aby z każdej strony była brązowa. Przełożyć na talerz. Do naczynia wrzucić cebulę, smażyć 5 minut mieszając aż będzie miękka. Dodać kapustę i smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając. Kapustę przełożyć do miski. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Do kapusty dodać jabłka, goździki i cukier. Dobrze wymieszać. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na kapuście ułożyć schab, polać sokiem z cytryny. Zakryć i wstawić do piekarnika na 1 i 1/2 godziny. Gotowy schab pokroić na plastry, wyłożyć na półmisek, obłożyć kapustą i polać sosem z pieczenia.