pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Schab z dzika ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

robiony na "sposób wieprzowy"

Schab z dzika ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab z dzika ze śliwkami

 

  • 1 kg schab,
  • 150 g śliwki suszone,
  • 1 szklanka czerwone wino
  • 2 łyżki olej

Sposób przygotowania:

Schab z dzika ze śliwkami
Schab z dzika marynujemy 3-4 dni w "Marynata warzywna do dziczyzny". Następnie schab przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy olejem i wkładamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika. Pieczemy ok 10 minut z każdej strony. Do marynaty dodajemy śliwki, czerwone wino i mieszamy. Wyjmujemy schab z piekarnika, zalewamy go marynatą wymieszaną ze śliwkami i winem i odstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 170°C. Pod koniec dodajemy lekko ugotowane ziemniaki. I pieczemy do momentu gdy się zrobią.
Schab z dzika ze śliwkami
Po marynowaniu
Schab z dzika ze śliwkami
Podczas pieczenia