Sposób przygotowania:
Pieczone gołębie
W przegotowanej wodzie rozpuść sól, dodaj zioła przyprawy oraz czosnek, tak przygotowaną solanka zalej oczyszczone i sprawione gołębie po czym odstaw je do lodówki na 24 godziny.
Na maśle zeszklij szalotkę i po chwili dodaj podroby, całość smaż przez 10min, po ostudzeniu przemiel je wraz z odciśniętą bagietką i dodaj majonez oraz pietruszkę. Tak powstałym farszem nadziej tuszki gołębie i zwiąż je dratwą, po czym podsmaż ma gęsin smalcu po 2min z każdej strony.
Podsmażone gołębie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 150stop pieca na 35min. Gotowe gołębie podawaj z pęczakiem.
Na maśle zeszklij szalotkę i po chwili dodaj podroby, całość smaż przez 10min, po ostudzeniu przemiel je wraz z odciśniętą bagietką i dodaj majonez oraz pietruszkę. Tak powstałym farszem nadziej tuszki gołębie i zwiąż je dratwą, po czym podsmaż ma gęsin smalcu po 2min z każdej strony.
Podsmażone gołębie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 150stop pieca na 35min. Gotowe gołębie podawaj z pęczakiem.