Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Pieczone gołębie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Mięso gołębia jest kruche i delikatne a zarazem aromatyczne i esencjonalne w smaku. Nie jest to mój gołębiowy debiut gdyż ten przysmak nierzadko pojawia się na mym stole.

Pieczone gołębie

Składniki:

Pieczone gołębie

 

Farsz

  • podroby z gołębi
  • cebula szalotka
  • łyżka siekanej pietruszki
  • 3 kromki bagietki namoczone w mleku
  • łyżka majonezu
  • masło

Sposób przygotowania:

Pieczone gołębie
W przegotowanej wodzie rozpuść sól, dodaj zioła przyprawy oraz czosnek, tak przygotowaną solanka zalej oczyszczone i sprawione gołębie po czym odstaw je do lodówki na 24 godziny.

Na maśle zeszklij szalotkę i po chwili dodaj podroby, całość smaż przez 10min, po ostudzeniu przemiel je wraz z odciśniętą bagietką i dodaj majonez oraz pietruszkę. Tak powstałym farszem nadziej tuszki gołębie i zwiąż je dratwą, po czym podsmaż ma gęsin smalcu po 2min z każdej strony.

Podsmażone gołębie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 150stop pieca na 35min. Gotowe gołębie podawaj z pęczakiem.