Sposób przygotowania:
Schab z kapustą i sosem musztardowym
Piekarnik nagrzewamy do 200st. Patelnię rozgrzewamy mocno i wkładamy mięso - najpierw skórą na dół i obsmażamy, potem każdą ze stron. Przekładamy na blachę do pieczenia, obsypujemy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku 30 minut. Kapustę opłukujemy, odcedzamy, kroimy.
Boczek kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni aż puści tłuszcz. Dodajemy pokrojone w kostkę cebule, szklimy, dodajemy kapustę kiszona, podlewamy 500ml rosołu, dodajemy kminek, liść, pieprz świeżo zmielony i gotujemy kapustę ok. 15 minut aż odparuje płyn.
Wyjmujemy blachę z mięsem i obkładamy go kapustą i pieczemy wszystko razem w piekarniku jeszcze 30 minut w temperaturze 180st. Co jakis czas obracamy mięso i mieszamy kapustę.
Robimy sos: Zagotowujmy pozostała część rosołu. Dodajemy śmietanę, mieszamy, dodajemy musztardę. Doprawiamy pieprzem do smaku. Mięso upieczone kroimy na plastry. Na talerz kładziemy kapustę, na to plaster schabu i polewamy sosem. Na zimno taki schab z sosem jest jeszcze lepszy.
Boczek kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni aż puści tłuszcz. Dodajemy pokrojone w kostkę cebule, szklimy, dodajemy kapustę kiszona, podlewamy 500ml rosołu, dodajemy kminek, liść, pieprz świeżo zmielony i gotujemy kapustę ok. 15 minut aż odparuje płyn.
Wyjmujemy blachę z mięsem i obkładamy go kapustą i pieczemy wszystko razem w piekarniku jeszcze 30 minut w temperaturze 180st. Co jakis czas obracamy mięso i mieszamy kapustę.
Robimy sos: Zagotowujmy pozostała część rosołu. Dodajemy śmietanę, mieszamy, dodajemy musztardę. Doprawiamy pieprzem do smaku. Mięso upieczone kroimy na plastry. Na talerz kładziemy kapustę, na to plaster schabu i polewamy sosem. Na zimno taki schab z sosem jest jeszcze lepszy.
mięsko
Darth Vader
Anula
Sałatki
margolata
Barbara Malafouris
Bahus
Natala1210
bernika