renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 555]

Schab z pieczarkami i cebulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schab z pieczarkami i cebulą, z pysznym sosem pomidorowym, po prostu poezja smaku. Świetnie smakuje z ziemniaczkami i zieloną sałatą.

Schab z pieczarkami i cebulą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab z pieczarkami i cebulą

 

  • 8 plastrów schabu
  • 250 g pieczarek
  • 3 cebule
  • olej do smażenia
  • czerwona czubrica, sól i pieprz do smaku
  • Sos:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki przyprawy typu maggi
  • 2,5 łyżki octu jabłkowego
  • 2,5 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Schab z pieczarkami i cebulą

Etap 1

Schab z pieczarkami i cebulą
Schab w plastrach rozłożyć na desce i przyprawić.

Plastry schabu należy posypać czerwoną czubricą, pieprzem i odrobinką soli.

Etap 2

Schab z pieczarkami i cebulą
Składniki sosu wymieszać ze sobą i tak przygotować sos.

Ze składników podanych w przepisie na sos przygotować sos (wymieszać je ze sobą).

Etap 3

Schab z pieczarkami i cebulą
Plastry schabu należy obsmażyć na oleju z obu stron.

Schab obsmażyć z jednej i drugiej strony na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnąć z patelni i ułożyć w naczyniu, w którym będzie zapiekany, a na pozostałym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.

Etap 4

Schab z pieczarkami i cebulą
Na obsmażony schab ułozyc cebulę a potem pieczarki.

Na mięso dać zeszkloną cebulę, potem pokrojone pieczarki.

Etap 5

Schab z pieczarkami i cebulą
Danie należy zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Na koniec całość zalać sosem i zapiec w 180 stopniach pod przykryciem przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia można ściągnąć przykrycie.