Sposób przygotowania:
Schabowa rolada z pieczarkami
Cebule i czosnek obieramy i siekamy w kostkę. Na patelni podduszamy do zarumienienia na maśle cebulę z czosnkiem. Pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podduszamy do miękkości. Schab myjemy i osuszamy, następnie przekrawamy schab ostrym nożem na duży płat około 1 cm, oprószam solą i pieprzem delikatnie rozklepuję. Na całą powierzchnię nakładam pieczarkowy farsz i zwijam roladę, związuję. Przekładam do naczynia do zapiekania i oprószam przyprawą węgierską i papryką słodką. Przykrywam naczynie. Odstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Roladę piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut, zmniejszam grzanie do 180 stopni i piekę przez 70 minut - na ostatnie 20 minut odkrywam mięso by się przyrumieniło.