Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Schab z porem, pieczarkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny, upieczony w piekarniku schab z dodatkiem pora, uduszonych pieczarek i żółtego sera podany z ziemniaczkami i surówką jest świetnym pomysłem na obiad.

Schab z porem, pieczarkami i serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab z porem, pieczarkami i serem

 

  • 4 plastry schabu bez kości
  • olej
  • pieprz czarny mielony
  • kucharek
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1/2 pora
  • 10 dkg pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 1/2 marchewki
  • 10 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Schab z porem, pieczarkami i serem
Umyty schab delikatnie rozbić. Oprószyć przyprawami.

Na patelni rozgrzać olej i delikatnie podsmażyć mięso z obu stron. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Delikatnie polać ketchupem. Na mięsie ułożyć plastry pora. Na to nałożyć uduszone pieczarki i posiekany czosnek. Przykryć majonezem. Na wierzch ułożyć startą marchewkę. Przykryć startym żółtym serem.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (około 30 minut). 
Schab z porem, pieczarkami i serem
Mięso delikatnie rozbić i oprószyć przyprawami.
Schab z porem, pieczarkami i serem
Mięso podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Schab z porem, pieczarkami i serem
Na mięsie ułożyć warstwami wszystkie dodatki.