Schab z sosem cebulowym Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na schab w sosie cebulowym

Schab z sosem cebulowym Asus

Składniki:

Schab z sosem cebulowym Asus

 

  • 1 kg. schabu bez kości
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki oleju
  • Papryka mielona do smaku
  • Oregano do smaku
  • Kminek do smaku
  • Bazylia do smaku
  • Sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Schab z sosem cebulowym Asus
Opłukany i osuszony schab, natrzeć delikatnie solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, posypać lekko papryką, oregano, bazylią jak i kminkiem. Owinąć w folie aluminiową, na dnie naczynia żaroodpornego wlać kilka łyżek wody, włożyć przygotowane mięso i piec w piekarniku około 70 minut w temperaturze 200 stopni. Miedzy czasie przygotować sos. Obrana i posiekana na drobno cebulę, zrumienić na oleju, wlać pół szklanki świeżej wody i dusić pod przykryciem tak długo aż cebula będzie miękka. Na koniec gotową cebulę przetrzeć przez sito, dodać kilka łyżek wody, włożyć kostkę rosołową i zagotować. Gotowe mięso pokroić w grube plastry i polać po całości przygotowanym sosem.