edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Schab z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab parzony z szynkowara to idealna propozycja na dodatek do kanapek. Mięso jest delikatne i kruche.

Schab z szynkowara

Składniki:

Schab z szynkowara

 

  • 1 kg schabu środkowego (grubego)
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego (skład na końcu przepisu)
  • 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

Schab z szynkowara

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso opłukać, osuszyć, odciąć białą włóknistą błonę.

Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi przygotowane mięso.

Schab włożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze.

Odstawić do lodówki na 3 dni.

Po tym czasie wstawić do wyłożonego ściereczką garnka i zalać zimną wodą na wysokość ok. 2 cm poniżej przykrywki szynkowara.

Gotować dwie godziny w temperaturze nie przekraczającej 90 stopni, licząc od momentu osiągnięcia tej temperatury przez wodę.

Odstawić do wystudzenia. Wyjąć z szynkowara, przechowywać w lodówce.

SKŁAD PRZYPRAWY DO MIĘSA WIEPRZOWEGO:

sól, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, majeranek, papryka słodka, cząber, chili, rozmaryn.