Sposób przygotowania:
Schab z szynkowaraSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso opłukać, osuszyć, odciąć białą włóknistą błonę.
Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi przygotowane mięso.
Schab włożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze.
Odstawić do lodówki na 3 dni.
Po tym czasie wstawić do wyłożonego ściereczką garnka i zalać zimną wodą na wysokość ok. 2 cm poniżej przykrywki szynkowara.
Gotować dwie godziny w temperaturze nie przekraczającej 90 stopni, licząc od momentu osiągnięcia tej temperatury przez wodę.
Odstawić do wystudzenia. Wyjąć z szynkowara, przechowywać w lodówce.
SKŁAD PRZYPRAWY DO MIĘSA WIEPRZOWEGO:
sól, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, majeranek, papryka słodka, cząber, chili, rozmaryn.