Sposób przygotowania:
Schabik z polędwiczką z szynkowara
Schab i polędwiczkę umyć i osuszyć. Schab pokroić w grubą kostkę. Pokrojone mięso i polędwiczkę wrzucić do miski lub garnka, dodać przyprawy i wymieszać, zakryć pokrywką lub talerzykiem i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia do szynkowara włożyć woreczek ( w wyposażeniu szynkowara ), do woreczka włożyć połowę mięsa, na nie położyć polędwiczkę i znowu wyłożyć mięso. Dokładnie ubić, szczelnie zakryć woreczek i nałożyć płytkę metalową ( pokrywkę szynkowara ). Założyć sprężynę i szyną, zamknąć szynkowar. W garnku zagotować tyle wody aby po włożeniu do niego szynkowara wystawał on 1 cm ponad wodę. Zakryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu w temperaturze 90 stopni przez 60 minut ( dobrze byłoby aby użyć termometru do mięs, i włożyć jego pręt do wody przez otwór w pokrywce ). Po upływie godziny wyjąć szynkowar z wody i zostawić do wystudzenia. Potem włożyć do na kilka godzin do lodówki aby mięso ładnie związało. Potem otworzyć szynkowar, wyjąć woreczek, z woreczka wędlinę ( moja podczas gotowania troszkę straciła kształt, bo pokrywka się lekko przesunęła z jednej strony, ale to nic następnym razem będzie lepiej ). Kroić na plastry i podawać z pieczywem zamiast sklepowej wędliny a najlepiej z domowym pieczywem.