zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2412]

Schabik z polędwiczką z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Moja pierwsza wędlina z szynkowara. Już nie będę musiała stać i pakować mięcha w słoiki. Szynkowar jest idealny do każdego rodzaju mięsa. Ale teraz będę kombinować.

Schabik z polędwiczką z szynkowara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabik z polędwiczką z szynkowara

 

  • 150 g polędwiczki wieprzowej
  • 605 g schabu bez kości z tłuszczykiem
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka pekosmaczku do kiełbas
  • czosnek, pieprz czarny, curry, marchew, pasternak, papryka słodka, cebula smażona, natka pietruszki, sól, cukier )
  • ( składniki na mały szynkowar Singiel do 830 g mięsa )

Sposób przygotowania:

Schabik z polędwiczką z szynkowara
Schab i polędwiczkę umyć i osuszyć. Schab pokroić w grubą kostkę. Pokrojone mięso i polędwiczkę wrzucić do miski lub garnka, dodać przyprawy i wymieszać, zakryć pokrywką lub talerzykiem i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia do szynkowara włożyć woreczek ( w wyposażeniu szynkowara ), do woreczka włożyć połowę mięsa, na nie położyć polędwiczkę i znowu wyłożyć mięso. Dokładnie ubić, szczelnie zakryć woreczek i nałożyć płytkę metalową ( pokrywkę szynkowara ). Założyć sprężynę i szyną, zamknąć szynkowar. W garnku zagotować tyle wody aby po włożeniu do niego szynkowara wystawał on 1 cm ponad wodę. Zakryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu w temperaturze 90 stopni przez 60 minut ( dobrze byłoby aby użyć termometru do mięs, i włożyć jego pręt do wody przez otwór w pokrywce ). Po upływie godziny wyjąć szynkowar z wody i zostawić do wystudzenia. Potem włożyć do na kilka godzin do lodówki aby mięso ładnie związało. Potem otworzyć szynkowar, wyjąć woreczek, z woreczka wędlinę ( moja podczas gotowania troszkę straciła kształt, bo pokrywka się lekko przesunęła z jednej strony, ale to nic następnym razem będzie lepiej ). Kroić na plastry i podawać z pieczywem zamiast sklepowej wędliny a najlepiej z domowym pieczywem.
Schabik z polędwiczką z szynkowara
pokroić schab włożyć z polędwiczką do garnka i dodać przyprawy
Schabik z polędwiczką z szynkowara
wymieszać wszystko i odstawić do lodówki .
Schabik z polędwiczką z szynkowara
potem umieścic mięso w szynkowarze i zamknąć
Schabik z polędwiczką z szynkowara
tak wygląda schabik po wyjęciu z szynkowara