Sposób przygotowania:
Barszczyk czerwony
Grzyby zalewamy dość ciepłą wodą na ok 5 minut. Myjemy i wkładamy do garnka razem z przyprawami i zieleniną. Zalewamy ok 2 1/2 litra wody. Gotujemy ok 20 -30 min.
Majeranek,czosnek, sok z cytryny i jabłko zostawiamy na później. Buraki myjemy,zalewamy wodą i gotujemy w osobnym garnku. Po ugotowaniu i przestudzeniu ścieramy na tarce i dodajemy do ugotowanego wywaru.
Dodajemy czosnek i pokrojone jabłko. Zagotowujemy krótko dodajemy majeranek i sok z cytryny.
Odstawiamy na 4-5 godz a można na dłużej. Barszcz przelewamy przez sito, przed podaniem podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
Można podawać z uszkami,pierożkami albo z krokietem.
Majeranek,czosnek, sok z cytryny i jabłko zostawiamy na później. Buraki myjemy,zalewamy wodą i gotujemy w osobnym garnku. Po ugotowaniu i przestudzeniu ścieramy na tarce i dodajemy do ugotowanego wywaru.
Dodajemy czosnek i pokrojone jabłko. Zagotowujemy krótko dodajemy majeranek i sok z cytryny.
Odstawiamy na 4-5 godz a można na dłużej. Barszcz przelewamy przez sito, przed podaniem podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
Można podawać z uszkami,pierożkami albo z krokietem.