Sposób przygotowania:
Łosoś grillowany w warzywachETAP 1:
Do miski wlać sok z pomarańczy, sok z limetki, oliwę, dodać sos chili, sól i pieprz cytrynowy, wymieszać.
Umyty filet z łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć skórę, pokroić w kwadraty, dokładnie obtoczyć w marynacie.
Przykryć folią spożywczą, odłożyć do lodówki na 10 minut.
ETAP 2:
Marchewkę obrać, cukinie i bakłażana razem ze skórką obieraczką do warzyw pokroić w cienkie plastry, posolić, pozostawić na 10 minut.
Gdy puszczą sok, osuszyć ręcznikiem z papieru, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
ETAP 3:
Dwa plastry warzyw ułożyć na krzyż a na środek kostkę marynowanego łososia.
ETAP 4:
Plastrami warzyw zawijać mięso z ryby.
Po wierzchu warzywa posmarować oliwą, oprószyć odrobiną pieprzu, ułożyć na rozgrzanym grillu elektrycznym. ( gdy pieczemy na grillu gazowym lub węglowym pakieciki z rybą należy ułożyć na tacce aluminiowej.) Grillować pod przykryciem przez 6-8 minut z obu stron.
Czas grillowania zależy od grubości ryby.
Szczypiorek blanszować w gorącej wodzie, ozdobnie zawinąć grillowane pakieciki.
Podawać z pieczywem i świeżą sałatką.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
robaczek