bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Schab z szynkowara

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Schab przygotowany w szynkowarze jest bardzo soczysty i aromatyczny. W szybki i prosty sposób mamy smaczną wędlinę na kanapki.

Schab z szynkowara

Składniki:

Schab z szynkowara

 

  • 900 gram schabu bez kości
  • 0,5 łyżeczki soli peklowej
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Schab z szynkowara
Umyty i osuszony schab nacieramy wszystkimi przyprawami oraz olejem, przekładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy na trzy dni do lodówki.

Po tym czasie szynkowar przekładamy do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką , wlewamy wodę w takiej ilości żeby sięgała 1cm. od górnej krawędzi szynkowara. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem w temperaturze 80 stopni przez 70 minut.

Szynkowar wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy mięso z szynkowara.

Tagi:

mięso schab