gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Schabik z szynkowara

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Taki schabik domowy jest dużo lepszy od kupionego w sklepie.Na prawdę warto trochę czasu poświęcić aby go przygotować

Schabik  z szynkowara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabik z szynkowara

 

  • 1kg schabu

 

  • składniki marynaty

 

 

  • dodatkowo

 

  • 2 łyżki płaskie soli peklowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

 

  • dodatkowo do marynaty

Sposób przygotowania:

Schabik z szynkowara
Do garnka wlewamy 250 ml wody dodajemy liście laurowe,pieprz w ziarenkach,kminek i ziele angielskie zagotować zmniejszyć ogien i gotować po przykryciem około10-15 minut,trochę wody się wygotuje ale to nie szkodzi tak ma być .Marynatę studzimy pod przykryciem. Schab myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.Zimną marynatę przelewamy przez sitko do wody dodajemy sół peklową cukier puder ,żelatynę i roztarty majeranek mieszamy. Mięso wkładamy do naczynia szklanego zalewamy marynatą nakrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na 24 godziny . Następnego dnia do szynkowara wkładamy woreczek dajemy zamarynowany schab zamykamy woreczek i szynkowar,który wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 48 godzinach do dużego garnka wlewamy wodę wstawiamy szynkowar i parzymy mięso około 80 st C przez około 2 godziny.Ja dodatkowo muszę pilnować bo do szynkowara nie ma termometru. Jak minie ten czas szynkowar chłodzę pod zimną wodą i wstawiam do lodówki na całą noc aby wędlina dobrze zastygła. Następnie wyjmuję woreczek z szynkowara i mamy gotową domową wędlinkę. POLECAM!!!
Schabik  z szynkowara
do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy gotujemy
Schabik  z szynkowara
schab myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem .
Schabik  z szynkowara
Schab wkładamy do naczynia i zalewamy marynatą.
Schabik  z szynkowara
Zamarynowany schab wkładamy do woreczka .

Tagi:

marynaty schab