Sposób przygotowania:
Schab z wędzoną śliwką i orzechamiETAP 1
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Tak przygotowane nacinamy wzdłuż w trzech miejscach.
ETAP 2
Zarówno środki nacięć jak i wierzch mięsa nacieramy przyprawami wymieszanymi z olejem oraz oprószamy majerankiem.
ETAP 3
Śliwy kroimy w paski, a orzechy kroimy dość grubo. Tak przygotowane bakalie łączymy z żółtkiem.
ETAP 4
Powstałe nacięcia wypełniamy przygotowanym bakaliowym nadzieniem.
ETAP 5
Całość dokładnie przewiązujemy sznurkiem, tak by w czasie pieczenia nadzienie nie „wypłynęło”.
Pieczeń przekładamy do rękawa do pieczenia. Podlewamy go winem.
Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Schab pieczemy około 1 godzimy w 180°C.
SylaUla
gusia1000