Sposób przygotowania:
Wigilijne śledzie w oleju
Filety śledziowe wymoczyć 3 razy po 40 minut w zimnej wodzie, za każdym razem wwylać i wlać świeżą zimną wodę, na koniec śledzie ręcznikiem papierowym osuszyć.
Filety pokroić w cienkie paseczki, cebulę pokroić w kosteczkę.
W słoikulitrowym układać porcję śledzi, cebuli, posypac mielonym pieprzem ciut cukrem, skropić octem winnym czerwonym, układać do wyczerpania składników.
Wlać olej rzepakowy, łyżką po wierzchu śledzie ubić delikatnie, słoik zakręcić, schować do lodówki najlepiej na 48 godzin, przed podaniem wyłożyć ze słoika do miseczki.
Filety pokroić w cienkie paseczki, cebulę pokroić w kosteczkę.
W słoikulitrowym układać porcję śledzi, cebuli, posypac mielonym pieprzem ciut cukrem, skropić octem winnym czerwonym, układać do wyczerpania składników.
Wlać olej rzepakowy, łyżką po wierzchu śledzie ubić delikatnie, słoik zakręcić, schować do lodówki najlepiej na 48 godzin, przed podaniem wyłożyć ze słoika do miseczki.