Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pieczony schab ze śliwką i morelą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Klasyczny pieczony schab, nadziewany śliwką i morelą. Jeśli nie lubicie moreli, użyjcie wyłącznie śliwek i odwrotnie.

Pieczony schab ze śliwką i morelą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony schab ze śliwką i morelą

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczony schab ze śliwką i morelą
Schab umyć i osuszyć. Śliwki i morele zalać na 20 minut wrzątkiem. Na całej długości zrobić ostrym i długim nożem wcięcie. Włożyć namoczone owoce, z jednej strony śliwki a z drugiej morele i dokładnie wcisnąć. Można spięć wykałaczką, aby w czasie pieczenia owoce nie wypadły. Schab natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Mięso dokładnie obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rękawa, spiąć klamrami, a w folii nakłuć widelcem dziurki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Schab piec w temperaturze 190°C przez ponad godzinę. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i zostawić na chwilę, aby ładnie się przyrumieniło. Podawać jako dodatek do obiadu lub jako zimna wędlina.
Pieczony schab ze śliwką i morelą
Ostrym nożem zrobić wcięcie i nafaszerować schab owocami.
Pieczony schab ze śliwką i morelą
Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i papryką.
Pieczony schab ze śliwką i morelą
Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
Pieczony schab ze śliwką i morelą
Upieczony schab podawać jako dodatek do obiadu lub jako zimną wędlinę.