Sposób przygotowania:
Pieczony schab ze śliwką i morelą
Schab umyć i osuszyć. Śliwki i morele zalać na 20 minut wrzątkiem. Na całej długości zrobić ostrym i długim nożem wcięcie. Włożyć namoczone owoce, z jednej strony śliwki a z drugiej morele i dokładnie wcisnąć. Można spięć wykałaczką, aby w czasie pieczenia owoce nie wypadły. Schab natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Mięso dokładnie obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rękawa, spiąć klamrami, a w folii nakłuć widelcem dziurki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Schab piec w temperaturze 190°C przez ponad godzinę. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i zostawić na chwilę, aby ładnie się przyrumieniło. Podawać jako dodatek do obiadu lub jako zimna wędlina.
Nina W.
Hrabina w kuchni
To prawda. Ja od dłuższego czasu zamierzam kupić szynkowar, ale jakoś mi tak schodzi.
Czekoladka 2