Joanna KS

Joanna KS

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Śliwka w schabie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne polskie śliwki, zapieczone w delikatnym i soczystym schabie, klasyczne danie z kuchni mazowsza idealne na obiad lub przyjęcie.

Śliwka w schabie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śliwka w schabie

 

  • ok 1,5 kg schabu bez kości
  • 1 opakowanie śliwek mrożonych Hortex
  • 2 łyżki oleju
  • 2 nieobrane ziemniaki
  • sól, pieprz, tymianek
  • sznurek kuchenny

 

 

Sposób przygotowania:

Śliwka w schabie
Schab nacieramy solą, pieprzem oraz tymiankiem ze wszystkich stron i zostawiamy przynajmniej na 3 godziny, a najlepiej na noc, aby przeszedł przyprawami. Połowę śliwek rozmrażamy. W schabie robimy długim i cienkim nożem nacięcie w pionie i w poziomie, na krzyż, przez środek mięsa, można lekko powiększyć otwór palcami. Rozmrożonymi śliwkami wypełniamy powstałą przestrzeń. Nadziany schab obwiązujemy sznurkiem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na rozgrzanej patelni obsmażamy schab ze wszystkich stron, tak aby był rumiany. Ziemniaki myjemy razem ze skórką i kroimy na pół. Układamy skórką do góry, a na nie wykładamy schab. Mięso pieczemy ok 90 minut. Pod koniec pieczenia na patelnię wykładamy pozostałe śliwki i obsmażamy aż puszczą sok. Schab podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego!
Śliwka w schabie
Śliwka w schabie
Śliwka w schabie
Śliwka w schabie
Śliwka w schabie
Śliwka w schabie