Sposób przygotowania:
Schab ze słoniną
W dużym naczyniu mieszamy zimną wodę z solą,tak aby sól się rozpuściła.Do tak przygotowanej solanki wkładamy umyty schab. Solankę z mięsem przykrytym folią wkładamy na noc do lodówki.Na następny dzień wyjmujemy mięso z roztworu,osuszamy je i wstawiamy do lodówki na 4 godziny bez żadnego przykrycia,aby mięso przeschło.Następnie układamy tak słoninę aby utworzyć z plastrów prostokąt równy długości schabu. Na słoninę kładziemy schab i zawijamy go w plasterki.Po czym związujemy wszystko sznurkiem(najlepiej bawełnianym). Tak związane mięso kładziemy na blaszkę lub kratkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 15 min. Po 15 minutach mięso obracamy i pieczemy około 1,5 godziny. Podczas pieczenia mięsko polewamy kilka razy wytopionym z niego sokiem.