paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Schab ze słoniną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po wyjęcia z piekarnika mięsko jest pyszne. Najlepiej smakuje podawane do kanapek. Przepis dostałam od znajomej,która często ten schab przygotowuje.

Schab ze słoniną

Składniki:

Schab ze słoniną

 

  • 25 plasterków słoniny,
  • 1,5kg schabu bez kości,
  • 4 łyżki soli,
  • woda do zanurzenia schabu

Sposób przygotowania:

Schab ze słoniną
W dużym naczyniu mieszamy zimną wodę z solą,tak aby sól się rozpuściła.Do tak przygotowanej solanki wkładamy umyty schab. Solankę z mięsem przykrytym folią wkładamy na noc do lodówki.Na następny dzień wyjmujemy mięso z roztworu,osuszamy je i wstawiamy do lodówki na 4 godziny bez żadnego przykrycia,aby mięso przeschło.Następnie układamy tak słoninę aby utworzyć z plastrów prostokąt równy długości schabu. Na słoninę kładziemy schab i zawijamy go w plasterki.Po czym związujemy wszystko sznurkiem(najlepiej bawełnianym). Tak związane mięso kładziemy na blaszkę lub kratkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 15 min. Po 15 minutach mięso obracamy i pieczemy około 1,5 godziny. Podczas pieczenia mięsko polewamy kilka razy wytopionym z niego sokiem.

Tagi:

beza schab bezy