gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Schabowe drobiowe w panierce wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Schabowe w tak przygotowanej panierce smakują inaczej niż tradycyjne. Polecam - mają fajny smak i są łatwe w przygotowaniu.

Schabowe drobiowe w panierce wg Gosi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schabowe drobiowe w panierce wg Gosi

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka (nie za duży)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • ostra papryka
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowe drobiowe w panierce wg Gosi
Filet z kurczaka kroimy na części, które następnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy rozbity plaster przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Jajka wbijamy do dużej szklanki i roztrzepujemy widelcem. Następnie dodajemy obie mąki oraz przyprawy do smaku (sól, pieprz, ostrą paprykę i przyprawę do kurczaka). Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałą masę wylewamy na talerz. Przyprawione plastry mięsa maczamy z obu stron w przygotowanej masie. Następnie kładziemy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Schabowe drobiowe w panierce wg Gosi
Filet z kurczaka kroimy na części, które następnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy rozbity plaster przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Schabowe drobiowe w panierce wg Gosi
Przyprawione plastry mięsa maczamy z obu stron w przygotowanej masie.
Schabowe drobiowe w panierce wg Gosi
Następnie kładziemy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.