2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Schabowe w cieście ziemniaczanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Schabowy w cieście ziemniaczanym smaczna odmiana zwykłego schaboszczaka,ten kotlecik jest aromatyczny i soczysty,polecam na obiad

Schabowe w cieście ziemniaczanym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe w cieście ziemniaczanym

 

  • 70 dag schabu bez kości
  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka przyprawy grill meksykański lub innej ulubionej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól himalajska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowe w cieście ziemniaczanym
Mięso umyć ,osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na 5 plastrów jednakowej grubości,delikatnie rozbić tłuczkiem na kotlety,naciać w kilku miejscach mięso na krawędzi,oprószyć przyprawą do grilla z kazdej strony.Odstawic do lodówki. W tym czasie robimy ciasto ziemniaczane: Ziemniaki skrobiemy ,myjemy,ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach,nadmiar wody z ziemniaków lekko wycisnąć dodać jajko oraz mąkę pszenna wsypać przyprawę do ziemniaków doprawić do smaku solą i pierzem wymieszać dokładnie razem z posiekaną natką pietruszki. Kotlety wyjąć z lodówki obtaczać w ciescie ziemniaczanym i smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z każdej strony na złocisty kolor tak aby mieso w środku było miękkie. Podawać z ziemniakami surówką z kapusty lub gotowanym kalafiorem. Smacznego!
Schabowe w cieście ziemniaczanym
mięso rozbijamy na kotlety oprószamy przyprawą grill
Schabowe w cieście ziemniaczanym
robimy ciasto ziemniaczane doprawiamy przyprawą do ziemniaków
Schabowe w cieście ziemniaczanym
kotlety maczamy w ciescie ziemniaczanym z każdej strony
Schabowe w cieście ziemniaczanym
na koniec smażymy na oleju na złocisty kolor