Sposób przygotowania:
Schabowe z ananasem
Bardzo ważne - potrzebna jest gruba folia aluminiowa ale można w zamian użyć zwykłej złożonej podwójnie. Mięso oczyścić i jeśli było myte to osuszyć. Mięso posolić i popieprzyć z obu stron, położyć na folii aluminiowej, dodać kładąc jedno na drugie: plaster cebuli, plaster papryki, dwa plastry ananasa, kawałek masła (ok. pół do 1 łyżki), polać sosem teriyaki i sokiem ananasowym z tej samej puszki i opcjonalnie posypać czosnkiem granulowanym (lub w proszku) oraz położyć na wierzch 1 lub 2 gałązki kolendry. Zawinąć szczelnie i odłożyć do lodówki na 8 godzin - trzeba więc przygotować pakiety wcześnie rano albo nawet poprzedniego wieczora. Grillowanie zajmuje zwykle 20 minut ale w zależności od temperatury grilla trzeba sprawdzić i jeśli zachodzi potrzeba to zwinąć folię spowrotem i grillować kilka minut dłużej. Można podać z grillowanym ziemniakiem lub osobno ugotowanymi ziemniakami czy ryżem oraz sałatką czy surówką.