czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Schabowe w sosie pietruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczna i aromatyczna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Na pewno Wam taka wersja zasmakuje:))

Schabowe w sosie pietruszkowym

Składniki:

Schabowe w sosie pietruszkowym

 

  • Składniki:
  • 500g schabu bez kości,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia.

 

  • Sos:
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 szklanka śmietanki 30%,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki drobiowego bulionu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta startej skórki z cytryny,
  • łyżeczka mąki,
  • sól, biały pieprz.

Sposób przygotowania:

Schabowe w sosie pietruszkowym
1. Mięso umyć, osuszyć pokroić na kotlety, każdy lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Czosnek przecisnać przez praskę, zaś natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z oliwą. Masą natrzeć kotlety. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie kotlety obtoczyć w odrobinie bułki tartej i usmażyćna złoty kolor. 2. Cebule obrać i drobno posiekać, czosnek zaś przecisnąć przez praskę. Zeszklić na odrobinie oleju. Wlać bulion gorący oraz śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami bulionu. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody. Doprawić sola, pieprzem, sokiem oraz skórką z cytryny. Gorące kotlety podawać z ciepłym sosem.