Sposób przygotowania:
Schabowy w parmezanie z sosem grzybowym
Przygotowujemy sos : na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, na której przesmażamy około 5 minut pokrojoną w drobna kostkę cebulę. Do przesmażonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby , mieszamy i dusimy grzyby około 20 minut ( jeśli jest taka potrzeba dodajemy 50 ml wody tak aby grzyby miały w czym się dusić ). Kiedy grzyby będą miękkie wlewamy śmietankę, dodajemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. W tym czasie umyte i osuszone kotlety rozbijamy tłuczkiem, solimy lekko i pieprzymy. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dolewamy 2 łyżki oleju. Każdego kotleta obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, później w startym parmezanie a na końcu w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Kotlety serwujemy z sosem grzybowym najlepiej na puree ziemniaczanym, smacznego.