Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Schabowy w parmezanie z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Lekko urozmaicona wersja tradycyjnego schabowego obtoczonego w parmezanie i podanego z sosem z leśnych grzybów na puree ziemniaczanym .

Schabowy w parmezanie z sosem grzybowym

Składniki:

Schabowy w parmezanie z sosem grzybowym

 

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 jajka
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • Bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • Sos
  • 450 gram mieszanki grzybów mrożonych
  • 1 duża cebula
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz
  • Garść pietruszki zielonej

 

Sposób przygotowania:

Schabowy w parmezanie z sosem grzybowym
Przygotowujemy sos : na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, na której przesmażamy około 5 minut pokrojoną w drobna kostkę cebulę. Do przesmażonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby , mieszamy i dusimy grzyby około 20 minut ( jeśli jest taka potrzeba dodajemy 50 ml wody tak aby grzyby miały w czym się dusić ). Kiedy grzyby będą miękkie wlewamy śmietankę, dodajemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. W tym czasie umyte i osuszone kotlety rozbijamy tłuczkiem, solimy lekko i pieprzymy. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dolewamy 2 łyżki oleju. Każdego kotleta obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, później w startym parmezanie a na końcu w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Kotlety serwujemy z sosem grzybowym najlepiej na puree ziemniaczanym, smacznego.