Sposób przygotowania:
Schabowy z rozmarynem
1) Tartą bułkę wysypać na talerz. Rozmaryn opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie otrząsnąć i zerwać listki. Posiekać je drobno i dodać do tartej bułki. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Panierkę dokładnie wymieszać.
2) Mąkę wysypać na drugi talerz, a na trzecim roztrzepać jajka.
3) Kotlety z obu stron posypać solą i pieprzem. Obtaczać najpierw w mące, następnie zanurzyć w roztrzepanych jajkach i obtaczać w panierce z rozmarynem. Panierkę docisnąć palcami,a jej nadmiar otrząsnąć.
4) Na dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem i smażyć kotlety po ok. 5 min. z każdej strony na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu zdjąć z patelni i ułożyć na chwilę na papierowym ręczniku, aby odciągnąć tłuszcz ze smażenia.
2) Mąkę wysypać na drugi talerz, a na trzecim roztrzepać jajka.
3) Kotlety z obu stron posypać solą i pieprzem. Obtaczać najpierw w mące, następnie zanurzyć w roztrzepanych jajkach i obtaczać w panierce z rozmarynem. Panierkę docisnąć palcami,a jej nadmiar otrząsnąć.
4) Na dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem i smażyć kotlety po ok. 5 min. z każdej strony na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu zdjąć z patelni i ułożyć na chwilę na papierowym ręczniku, aby odciągnąć tłuszcz ze smażenia.