ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Schabowy z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotowanie: 20 min. Przyrządzenie: 15 min.

Schabowy z rozmarynem

Składniki:

Schabowy z rozmarynem

 

  • tartej bułki; 1/2 pęczka świeżego lub 1 łyżka suszonego rozmarynu; 2 ząbki czosnku; 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Schabowy z rozmarynem
1) Tartą bułkę wysypać na talerz. Rozmaryn opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie otrząsnąć i zerwać listki. Posiekać je drobno i dodać do tartej bułki. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Panierkę dokładnie wymieszać.
2) Mąkę wysypać na drugi talerz, a na trzecim roztrzepać jajka.
3) Kotlety z obu stron posypać solą i pieprzem. Obtaczać najpierw w mące, następnie zanurzyć w roztrzepanych jajkach i obtaczać w panierce z rozmarynem. Panierkę docisnąć palcami,a jej nadmiar otrząsnąć.
4) Na dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem i smażyć kotlety po ok. 5 min. z każdej strony na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu zdjąć z patelni i ułożyć na chwilę na papierowym ręczniku, aby odciągnąć tłuszcz ze smażenia.