Sposób przygotowania:
Schabowy z solanki
Rozpuścić sól i cukier w 1,5 l zimnej wody. Przelać do odpowiednio dużego worka plastikowego, wrzucić mięso, zamknąć (zawiązać) tak, żeby w środku zostało jak najmniej powietrza. Włożyć do lodówki na 1 godz. Wyjąć kotlety z zalewy, osuszyć, natrzeć przyprawą. Przygotować grill w ten sposób, zeby z jednej strony była strefa gorąca, nad podwójną warstwą węgla lub brykietów, a z drugiej strony - średnia, z jedną warstwą węgla. Piec kotlety bez przykrycia na gorącej stronie grilla aż lekko zbrązoweją, po 3 minuty z każdej strony. Przesunąć mięso na mniej gorącą stronę grilla (albo podnieść ruszt na najwyższy poziom) i nakryć tacką aluminiową. Dopiekać następnie 7-9 minut. Przełożyć kotlety na półmisek, przykryć folią aluminiową, odstawić na 5 minut. Temperatura wewnątrz mięsa wzrośnie przez ten zcas o 5 st (do ok 65 st). Wtedy kotlety będą gotowe do podania. Dobrze jednak po prostu przekroić jednego by się upewnić czy są już gotowe.