Schabowy z solanki

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Rozpuścić sól i cukier w 1,5 l zimnej wody. Przelać do odpowiednio dużego worka

Schabowy z solanki

Składniki:

Schabowy z solanki

 

  • 4 kotlety schabowe z kością o gr 3 cm
  • Solanka:
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 l wody
  • Przyprawa:
  • 1 łyżeczka kminu mielonego
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyzeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru (najlepiej brązowego)

Sposób przygotowania:

Schabowy z solanki
Rozpuścić sól i cukier w 1,5 l zimnej wody. Przelać do odpowiednio dużego worka plastikowego, wrzucić mięso, zamknąć (zawiązać) tak, żeby w środku zostało jak najmniej powietrza. Włożyć do lodówki na 1 godz. Wyjąć kotlety z zalewy, osuszyć, natrzeć przyprawą. Przygotować grill w ten sposób, zeby z jednej strony była strefa gorąca, nad podwójną warstwą węgla lub brykietów, a z drugiej strony - średnia, z jedną warstwą węgla. Piec kotlety bez przykrycia na gorącej stronie grilla aż lekko zbrązoweją, po 3 minuty z każdej strony. Przesunąć mięso na mniej gorącą stronę grilla (albo podnieść ruszt na najwyższy poziom) i nakryć tacką aluminiową. Dopiekać następnie 7-9 minut. Przełożyć kotlety na półmisek, przykryć folią aluminiową, odstawić na 5 minut. Temperatura wewnątrz mięsa wzrośnie przez ten zcas o 5 st (do ok 65 st). Wtedy kotlety będą gotowe do podania. Dobrze jednak po prostu przekroić jednego by się upewnić czy są już gotowe.