Sposób przygotowania:
Seitan czyli chińskie mięso
Seitan jak już wspomniałam w opisie jest czystym glutenem wypłukanym z mąki. Nie mogą go jeść osoby mające problemy z przyswajaniem glutenu np chorujące na celiakię. Przygotowanie seitanu jest proste choć na początku wydaje się żmudne. Do miski wsypuję kilo mąki, dodaję tyle wody by zagnieść ciasto, gęste, ale nieco lepkie. Zostawiam je w spokoju na około 40 minut. Po tym czasie wstawiam miskę z ciastem do zlewu. Zalewam zimną wodą i miętoszę jakbym robiła pranie ręczne. Z ciasta będzie się wypłukiwać skrobia,a woda będzie biała. Zmieniam wodę kilkakrotnie. Ciasto będzie zmniejszać objętość aż zostanie żółta gumowata kulka. Następnie wstawiam ją do większego garnka z osolonym wrzątkiem i przyprawami, gotuję w zależności od wielkości 20-30 minut. Seitan będzie pachniał domowym makaronem a w czasie gotowania znacznie urośnie. Po odcedzeniu i wystudzeniu można z nim dalej postępować jak z tofu czy kotletami sojowymi. Łatwo poddaje się różnego rodzaju marynatom. Moja ulubiona wersja to seitan obłożony algami skropiony sosem sojowym którego używam do domowego "chińczyka".
reanja
Ankha
Babciagramolka