darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Spolszczona chińszczyzna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chińszczyzna z młodych warzyw z kiełbasą polską

Spolszczona chińszczyzna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spolszczona chińszczyzna

 

  • 1/2 główki młodej kapusty czerwonej
  • 3 marchewki
  • 2 młode cebule
  • 1 kalarepka
  • 2 kiełbasy polskie pieczone
  • makaron chiński noodles 150 g
  • olej
  • sos sojowy, ocet ryżowy, sos chilli z cytryną
  • płatki chilli
  • sól

Sposób przygotowania:

Spolszczona chińszczyzna
Marchewkę i kalarepę obrać, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w słupki tej samej wielkości co kalarepę i marchew. Kapustę poszatkować. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju, wrzucić kiełbasę z cebulą. Chwilkę podsmażyć, dodać warzywa. Skropić octem ryżowym, dodać sos sojowy, sos chilli i posypać płatkami chilli. Porządnie zamieszać. Smażyć na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie ale nie stracą całkiem chrupkości. Pod koniec posmakować i ewentualnie dodać soli lub któregoś z sosów. Makaron zalać wrzątkiem, posolić i odczekać 4 minuty, odcedzić. Połączyć z warzywami. Smacznego:-)
Spolszczona chińszczyzna
obraną marchewkę pokroić w dość cienkie słupki
Spolszczona chińszczyzna
obraną kalarepkę też kroimy w słupki tej samej wielkości
Spolszczona chińszczyzna
czerwoną kapustę poszatkować i dodać na patelnię
Spolszczona chińszczyzna
do smażonych warzyw dodajemy chińskie sosy