Sposób przygotowania:
Ryż z warzywami do ,,chińszczyzny ,,:
Rozgrzać w garnku o grubym dnie 2 łyżki oleju i wsypać ryż . Smażyć 3 minuty mieszając . Wlać 3 szklanki wody ( 600 mll ) i wrzucić Bulionetkę . Dodać szczyptę kurkumy .Gotować aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i na gorący wrzucić mieszankę warzywną . Smażyć mieszając az stracą posmak surowizny.Dodać kiełki, bambus i pestki dyni .Wlać 1/2 szklanki wody .Doprawić przyprawą do dań chińskich , Sosem chilli i Sosem śliwkowym .Dusić aż zgęstnieje . Wymieszać ryż z warzywami w woku i chwilę podsmażać . Podawać z kurczakiem , rybą , wieprzowiną doprawioną chińskim smaczkiem lub jako samodzielne danie warzywne.
msewka
Babciagramolka
Hi hi -ślimaczek za gwiazdę robi - a danie proste jak drut .Ja sobie robienie chińszczyzny ułatwioam. Jak jestem na bazarze gdzie jest stoisko wietnamskie z żywnoscią orientalną to kupuję wszelkie takie składniki jak bambus , kiełki , grzybki mun , trawę cytrynową itp. Potem jak potrzebuję to otwieram puszkę , biorę ile mi trzeba a resztę dzielę na porcje i mrożę .Dziś też dokładałam kiełki i bambus zamrożone .Koszty się rozkładają .Bo jak bym miała wszystko kupowac na raz to była by chińszczyzna raz na rok .
Jojo