misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Spiżarnia Michaeli

Seler z marchewką - nitki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Dodatek do sałatek i innych dań.

Seler z marchewką - nitki

Składniki:

Seler z marchewką - nitki

 

  • seler
  • marchewka
  • ZALEWA:
  • 1 l wody
  • 125 ml octu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • dodatkowo sól i ocet do blanszowania

Sposób przygotowania:

Seler z marchewką - nitki
Seler i marchewkę pokroić w nitki (używając np. tarki).  Zblanszować w wodzie osolonej i lekko zakwaszonej, przelać zimną wodą. Włożyć do słoików i zalać przygotowaną zalewą: Pasteryzować ok. 15 minut. Używać do sałatek lub innych dań. Można w ten sam sposób przygotować sam seler lub marchewkę. SMACZNEGO!