Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Selerowe chipsy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zdrowe i bardzo łatwe w przygotowaniu, chipsy z selera- świetna alternatywa dla gotowych chipsów ze sklepu

Selerowe chipsy

Składniki:

Selerowe chipsy

 

  • 1 średni lub 1/2 dużego selera (około 35 dag)

 

 

 

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

 

  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

Selerowe chipsy
Seler obieramy, płuczemy i kroimy w bardzo cienkie równe plasterki (ja pokroiłam je krajalnicą do warzyw). Do oleju dodajemy szczyptę soli, słodką paprykę i mielony imbir. Mieszamy, zalewamy pokrojony seler. Bardzo dokładnie mieszamy, aby każdy plasterek pokrył się olejem i przyprawami. Talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego- tak, aby plasterki nie nachodziły na siebie. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ściągamy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.

Tagi:

seler