jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Selerowe jajka wielkanocne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jajka, jajka, jajka! Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Z ich smakiem idealnie łączy się szynka i chrupiący seler naciowy.

Selerowe jajka wielkanocne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Selerowe jajka wielkanocne

SKŁADNIKI

  • Ok 120 gram szynki wieprzowej w kawałku (wędlina),
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 3 -4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 6 wiejskich jajek
  • Sól do smaku,
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka majonezu,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Selerowe jajka wielkanocne

ETAP 1

Selerowe jajka wielkanocne
Obrane jajka przekrawamy na dwie części

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy, obieramy i przekrawamy na połowę.

ETAP 2

Selerowe jajka wielkanocne
Wyjęte żółtka kroimy w kostkę

Z przepołowionych jajek usuwamy żółtka. Wyjęte kroimy w kostkę.

ETAP 3

Selerowe jajka wielkanocne
W drobną kostkę kroimy seler oraz szynkę

Seler oraz szynkę także kroimy w drobną kostkę.

ETAP 4

Selerowe jajka wielkanocne
Łączymy składniki sałatki

Pokrojone składniki dodajemy do żółtek. Do całości dodajemy jogurt oraz majonez. Całość mieszamy delikatnie

ETAP 5

Selerowe jajka wielkanocne
Doprawiamy składniki sałatki

Sałatkę doprawiamy do smaku i łączymy z natką pietruszki. Tak przygotowaną napełniamy obficie białka jajek.
Świąteczna przystawka jest gotowa.

Podajemy ją bezpośrednio po przygotowaniu.