Sposób przygotowania:
Orzechowy wielkanocny duet
Jaja z orzechami włoskimi: Jaja gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki, przekrawamy wzdłuż na połowę. Wydrążamy żółtka. Żółtka ucieramy z serkiem, śmietaną i zmielonymi orzechami włoskimi, doprawiamy solą, pieprzem i tabasco. Dodajemy szczypiorek, mieszamy. Farszem wypełniamy białka. Dekorujemy orzechami i szczypiorkiem.
Jaja pistacjowo- parmezanowe Jaja gotujemy na twardo. Przekrawamy wzdłuż na połowę razem ze skorupkami. Następnie delikatnie za pomocą łyżeczki wydrążamy jajka- żółtka i białko, tak by nie uszkodzić skorupki. Jajka rozdrabniamy za pomocą widelca ze zmielonymi pistacjami i miękkim masełkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy szczypiorek. Farszem wypełniamy skorupki jajek.
Pozostałe zmielone pistacje łączymy z utartym na drobnych oczkach parmezanem (najlepiej jest zblendować pistacje razem z parmezanem). W takiej panierce maczamy jajko- starajmy sie, aby jak najwięcej panierki przykleiło się do jajeczo-pistacjowego farszu.
Na patelni podgrzewamy masełko razem z olejem. Na dobrze rozgrzany tłuszcz układamy połówki jajek - panierką do dołu. Smażymy do uzyskania chrupiącej skorupki. Podajemy na ciepło, ale równie dobrze smakują na zimno, jako przekąska.
Tradycja połączona z nowoczesnością na wielkanocnym stole. Na dekoracyjnym talerzu układamy naprzemiennie jaja orzechowe i jaja pistacjowo-parmezanowe. Idealne jako przystawka, świąteczne śniadanie wielkanocne czy nawet dodatek do zupy. Latem serwuję je z zupą szczawiową.
Jaja pistacjowo- parmezanowe Jaja gotujemy na twardo. Przekrawamy wzdłuż na połowę razem ze skorupkami. Następnie delikatnie za pomocą łyżeczki wydrążamy jajka- żółtka i białko, tak by nie uszkodzić skorupki. Jajka rozdrabniamy za pomocą widelca ze zmielonymi pistacjami i miękkim masełkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy szczypiorek. Farszem wypełniamy skorupki jajek.
Pozostałe zmielone pistacje łączymy z utartym na drobnych oczkach parmezanem (najlepiej jest zblendować pistacje razem z parmezanem). W takiej panierce maczamy jajko- starajmy sie, aby jak najwięcej panierki przykleiło się do jajeczo-pistacjowego farszu.
Na patelni podgrzewamy masełko razem z olejem. Na dobrze rozgrzany tłuszcz układamy połówki jajek - panierką do dołu. Smażymy do uzyskania chrupiącej skorupki. Podajemy na ciepło, ale równie dobrze smakują na zimno, jako przekąska.
Tradycja połączona z nowoczesnością na wielkanocnym stole. Na dekoracyjnym talerzu układamy naprzemiennie jaja orzechowe i jaja pistacjowo-parmezanowe. Idealne jako przystawka, świąteczne śniadanie wielkanocne czy nawet dodatek do zupy. Latem serwuję je z zupą szczawiową.
Ela Dz
Ewa
Oj zbliża się :) , a jajeczka polecam nie tylko na stół wielkanocny ;) .
kołczu
Ewa
Obojętnie, ale jeśli dajemy solone, to potrawy solić już nie trzeba :) . Jeśli wolimy mniej słone, to warto wziąć pistacje niesolone i samemu ewentualnie doprawić. Ja użyłam solonych.
kołczu
Ewa napisał(a):
Ewa
:)