Evi

Evi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Semifreddo al torrone

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tym razem semifreddo z torrone.... włoskiego przysmaku z miodu, białka i orzechów przygotowywany tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Semifreddo al torrone

Składniki:

Semifreddo al torrone

 

Sposób przygotowania:

Semifreddo al torrone
Kruszymy torrone na drobne kawałki . Ubijamy piane z białek, ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę i ubijamy śmietane. Łączymy razem, bardzo delikatnie, wszystkie składniki. Na dno podłużnej foremki (wczesniej wylożoną folią plastikową) wysupujemy pokruszone kawałki torrone, polewamy 1/2 masy i wysypujemy pozostale kawałki torrone. Wlewamy na wierzch pozostałą masę. Deser wkładamy do zamrażalnika na ok 8 godzin. Przed podaniem wyciągamy go przynajmniej 20 minut wcześniej. Torrone, jak pisalam wcześniej, pokazuje się w sklepach przeważnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Gdy nie jest dostępne zastępuje go cienkimi płatami biszkoptu (ok 1 cm) namoczonego w dowolnym likierze.

Tagi:

jajko jajka