Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Semmelknödel, czyli knadle z czerstwej bułki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne knedle z czerstwej bułki. Doskonały dodatek do wielu potraw.

Semmelknödel, czyli knadle z czerstwej bułki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Semmelknödel, czyli knadle z czerstwej bułki

 

  • 4 czerstwe bułki kajzerki (lub 3 większe)
  • 150 ml mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Semmelknödel, czyli knadle z czerstwej bułki
Bułki pokrój na drobne kawałki. Zalej mlekiem i odstaw na 5 minut, aby zmiękły. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oliwie na złoty kolor. Dodaj do bułek wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrób masę. Z masy uformuj okrągłe kulki. Przygotowane knedle gotuj 8-10 minut w osolonym wrzątku. Podawaj z ulubionym sosem.
Semmelknödel, czyli knadle z czerstwej bułki
Bułki pokrój na drobne kawałki. Zalej mlekiem i odstaw na 5 minut, aby zmiękły. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oliwie na złoty kolor. Dodaj do bułek wraz z pozostałymi składnikami.
Semmelknödel, czyli knadle z czerstwej bułki
Dokładnie wyrób masę. Z masy uformuj okrągłe kulki. Przygotowane knedle gotuj 8-10 minut w osolonym wrzątku. Podawaj z ulubionym sosem.