Sposób przygotowania:
Knedle z czereśniami
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ciepłe przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko i mieszamy, nastepnie dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Mąki dodajemy aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Czereśnie myjemy, wyciągamy pestki. W ciasta formujemy wałeczki, kroimy na kawałki i z każdego kawałka na ręce formujemy placuszek. Na środek kłądziemy 2 lub 3 czereśnie, i dokłądnie zlepiamy zamykając je w środku i formując kulkę. Odkładamy na blat posypany mąką. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem ok pół łyżeczki soli i na wrzątek wkładamy knedle. Gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Wyciągamy cedzakowa łyżką. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim bułkę tartą. Polewamy tym gotowe knedle.