szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Knedle z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Knedle z sezonowymi owocami to pyszny letni obiad.

Knedle z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle z czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Knedle z czereśniami
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ciepłe przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko i mieszamy, nastepnie dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Mąki dodajemy aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Czereśnie myjemy, wyciągamy pestki. W ciasta formujemy wałeczki, kroimy na kawałki i z każdego kawałka na ręce formujemy placuszek. Na środek kłądziemy 2 lub 3 czereśnie, i dokłądnie zlepiamy zamykając je w środku i formując kulkę. Odkładamy na blat posypany mąką. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem ok pół łyżeczki soli i na wrzątek wkładamy knedle. Gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Wyciągamy cedzakowa łyżką. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim bułkę tartą. Polewamy tym gotowe knedle.
Knedle z czereśniami
Potrzebujemy mąkę, jajko, czeresnie i ziemniaki
Knedle z czereśniami
Wyrabiamy ciasto i formujemy wałeczki, które kroimy.
Knedle z czereśniami
Na ręce robimy placuszek i nakładamy owoce.
Knedle z czereśniami
Zlepiamy i wyrabiamy kule, które gotujemy we wrzątku.