Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Irlandzkie colcannon

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Irlandzki dodatek do obiadu, pyszne puree ziemniaczane z duszoną na maśle kapustą, niby takie nic, a pozytywnie zaskoczyło rodzinę ;)

Irlandzkie colcannon Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Irlandzkie colcannon

 

Sposób przygotowania:

Irlandzkie colcannon
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie (można też użyć ziemniaków z dnia poprzedniego - to świetny sposób aby nic nie marnować), odcedzić.

Do ziemniaków wrzucić 25 g masła i mleko, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Ubić tłuczkiem na puszyste puree. Kapustę poszatkować, wrzucić na rozgrzane masło (50g) i udusić na małym ogniu do miękkości, lekko w międzyczasie posolić.

Do puree ziemniaczanego dodać posiekany koperek i uduszoną kapustę, wymieszać.

Wyłożyć do półmiska, posypać koperkiem i od razu podawać.  
Irlandzkie colcannon
Do ziemniaków wrzucić 25 g masła i mleko, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową
Irlandzkie colcannon
Ziemniaki z dodatkami ubić na puszyste puree
Irlandzkie colcannon
Kapustę poszatkować, wrzucić na rozgrzane masło (50g) i udusić na małym ogniu do miękkości, lekko w międzyczasie posolić.
Irlandzkie colcannon
Do puree ziemniaczanego dodać posiekany koperek
Irlandzkie colcannon
i uduszoną kapustę, wymieszać. Wyłożyć do półmiska, posypać koperkiem i od razu podawać.