Sposób przygotowania:
Irlandzkie colcannon
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie (można też użyć ziemniaków z dnia poprzedniego - to świetny sposób aby nic nie marnować), odcedzić.
Do ziemniaków wrzucić 25 g masła i mleko, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Ubić tłuczkiem na puszyste puree. Kapustę poszatkować, wrzucić na rozgrzane masło (50g) i udusić na małym ogniu do miękkości, lekko w międzyczasie posolić.
Do puree ziemniaczanego dodać posiekany koperek i uduszoną kapustę, wymieszać.
Wyłożyć do półmiska, posypać koperkiem i od razu podawać.
Do ziemniaków wrzucić 25 g masła i mleko, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Ubić tłuczkiem na puszyste puree. Kapustę poszatkować, wrzucić na rozgrzane masło (50g) i udusić na małym ogniu do miękkości, lekko w międzyczasie posolić.
Do puree ziemniaczanego dodać posiekany koperek i uduszoną kapustę, wymieszać.
Wyłożyć do półmiska, posypać koperkiem i od razu podawać.