dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Ser po gruzińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo ciekawa i szybka w przygotowaniu przystawka. Podałam ja na przyjęciu imieninowym rodziców. Gościom bardzo smakowała.

Ser po gruzińsku

Składniki:

Ser po gruzińsku

 

  • 400 g tłustego twarogu w kostce
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek natki pietruszki

Zalewa:

  • 500 ml wody
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli

Sos:

  • 150 g majonezu
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Ser po gruzińsku
Ser kroimy w plastry grubości ok 1-1,5 cm i układamy na półmiskach (mnie wyszły 3 takie jak na zdjęciu). Składniki zalewy dokładnie mieszamy, zalewamy nią ser i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia ser osączamy z zalewy.

Majonez mieszamy dokładnie ze śmietaną, sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Tak przygotowanym sosem zalewamy ser ułożony na półmiskach.

Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy.

Ogórkami, cebulą i natką pietruszki posypujemy ser w sosie i dostawiamy na godzinę do lodówki.

Smacznego :)