Sposób przygotowania:
Gruzińskie chaczapuriEtap 1:
Do miski wsypać mąkę i sól, dodać drożdże i wodę. Ugniatać ciasto przez kilka minut. Ciasto będzie bardzo klejące. Na końcu ugniatania dodać olej. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Etap 2:
Serek Capri, mozzarellę w kulce dokładnie odcisnąć z płynów, rozkruszyć. Dodać startą mozzarellę (żółtą) doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać czosnek niedźwiedzi, dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, podzielić na 4 części. Stolnicę podsypać dobrze mąką i z kawałka jednej części uformować dysk. Z sera zrobić kulkę i położyć na placku. Ciasto zawijać w sakiewkę.
Etap 3:
Z utworzonej sakiewki oderwać nadmiar ciasta i utworzyć kulkę.
Etap 4:
Dłonią lub przy pomocy wałka rozgnieść ciasto, aby otrzymać okrągły placek. Otrzepać z nadmiaru mąki.
Etap 5:
Na rozgrzanej suchej dużej patelni ułożyć placek i piec do momentu aż pojawią się ciemne plamki. Nadmiar powietrza najlepiej usunąć przebijając ciasto widelcem i spłaszczając łopatką. Placek odwróć na drugą stronę i upiec. Upieczony placek posmarować masłem i podawać pokrojony na cztery części.
Z pozostały ciastem postępować tak samo.
Inspiracja: http://www.greenmorning.pl/chaczapuri/
Marika-
Magdalena88