Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Serce z marcepanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

To pyszna drożdżowe serduszko wypełnione marcepanem może być idealnym prezentem na zbliżające się Walentynki :)

Serce z marcepanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serce z marcepanem

 

  • Składniki na 4 sztuki :
  • 20 g. świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 200 g. masy marcepanowej

Sposób przygotowania:

Serce z marcepanem
Drożdże ucieram z łyżką cukru pudru, łyżką mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut. Do miski przesiewam pozostałą mąkę. Jajka ucieram z resztą cukru pudru i cukrem waniliowym, wlewam masę do maki, dodaję olej, wyrośnięty zaczyn i tyle mleka, by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam je chwilę, po czym przekładam do miski, przykrywam i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, rozwałkowuję z ciasta placek grubości 1,5 cm, dzielę go na paski szerokości 3 cm. Z marcepana przygotowuję długie, cienkie- średnicy ok. 0,5 cm-wałeczki , układam na paskach ciasta, jak na zdjęciu. Sklejam paski ciasta z marcepanem w środku, po czym z tak powstałych ruloników formuję serca. Każde serce smaruję ciepłym mlekiem, piekę ok. 20 minut w temperaturze 185 stopni C.
Serce z marcepanem
Zaczynamy od pocięcia ciasta na równe paski
Serce z marcepanem
W środku każdego paska wklejamy marcepanowy wałeczek
Serce z marcepanem
Z wałeczków formujemy kształtne serduszko

Tagi:

jajko jajka