Sposób przygotowania:
Zawijana drożdzówka z białym serem i dżemem
1. Rozczyn: Świeże drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę, mieszamy i przykrywamy ściereczką. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, następnie wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy 3 jajka i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie ładnie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od naszej ręki. Następnie dobrze wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Nadzienie: Biały ser rozcieramy z pozostałymi składnikami. Ser można wcześniej zmielić lub całość zblendować, ja rozcierałam widelcem. Miał wtedy jak dla mnie idealną konsystencję. Na koniec dodajemy dżem i mieszamy.
4. Formowanie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką tortową, długość ciasta tak, żeby zmieściło się do keksówki o długości 32 cm. Ciasto smarujemy nadzieniem i zawijamy jak roladę. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na około 10 minut do podrośnięcia.
5. Pieczenie: Drożdżówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około godzinę. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczoną drożdżówkę studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Mąkę zawsze przesiewam.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Użyłam keksówki o wymiarach 32 cm x 7 cm 12 cm.
Można pokroić na około 16 porcji.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, następnie wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy 3 jajka i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie ładnie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od naszej ręki. Następnie dobrze wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Nadzienie: Biały ser rozcieramy z pozostałymi składnikami. Ser można wcześniej zmielić lub całość zblendować, ja rozcierałam widelcem. Miał wtedy jak dla mnie idealną konsystencję. Na koniec dodajemy dżem i mieszamy.
4. Formowanie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką tortową, długość ciasta tak, żeby zmieściło się do keksówki o długości 32 cm. Ciasto smarujemy nadzieniem i zawijamy jak roladę. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na około 10 minut do podrośnięcia.
5. Pieczenie: Drożdżówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około godzinę. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczoną drożdżówkę studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Mąkę zawsze przesiewam.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Użyłam keksówki o wymiarach 32 cm x 7 cm 12 cm.
Można pokroić na około 16 porcji.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.