milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Piernik z marcepanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Piernik z marcepanem jest szybki i tani

Piernik z marcepanem

Składniki:

Piernik z marcepanem

 

  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 1 i 1/4 szkalnki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki piwa
  • przyprawa do piernika
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 20 dag orzechów
  • 10 dag masy marcepanowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Piernik z marcepanem
Dwie łyżki cukru zrumieniamy, zalewamy piwem, dodajemy miód i resztę cukru. Wszystko gotujemy 5 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy i ostudzamy. Łączymy z rozpuszczonym masłem, żółtkami, połową mąki, proszkiem do pieczenia. Mieszamy i dodajemy resztę mąki oraz pianę z białek. Masę wkładamy do posmarowanej tłuszczem blachy. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez godzinę. masę marcepanową rozwałkowujemy, podsypując cukrem pudrem, przekładamy nią piernika. Wierzch posypujemy bakaliami i polewamy syropem z 3 łyżek cukru i 3 łyżek wody.