jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Serduszka walentynkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasteczka waniliowo-kakaowe z ucieranego, babkowego ciasta w kształcie serduszek:)

Serduszka walentynkowe

Składniki:

Serduszka walentynkowe

 

  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 1½ szklanki cukru kryształu
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ aromatu waniliowego
  • ½ aromatu kawowego lub dowolnego

 

Sposób przygotowania:

Serduszka walentynkowe
Jajka ubić z cukrem, a następnie dodać cukier waniliowy, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na końcu połączyć z olejem i wodą, cały czas ucierając mikserem.
Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao i aromat kawowy, a do drugiej aromat waniliowy lub dowolny i wymieszać, a następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną dużej formy, najpierw białą część ciasta, a potem ciemną.
Tak przygotowane ciasto piec około 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto przestudzić, a później wykrawać z niego foremką serca i oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej czekolady.