SUPERPRZEPIS

Serek kozi z sosem granatowo-żurawinowym

  • 15
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Serek kozi z sosem granatowo-żurawinowym Więcej zdjęć (5)

Bardzo smaczne połączenie sałatki z roszponki i serka koziego z pysznym sosem

Składniki:

Serek kozi z sosem granatowo-żurawinowym

 

  • 2 małe,okrągłe kozie serki

 

  • płatki chili

 

 

 

  • pestki z połowy granatu

 

  • 2 łyżki sosu żurawinowego

 

  • 1 opakowanie roszponki

 

  • 1 łyżka cukru

 

 

  • 1 łyzka octu jabłkowego

 

 

 

  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Serek kozi z sosem granatowo-żurawinowym
Serek kozi posypujemy chili z dwóch stron. Jajko roztrzepujemy widelcem. Sekek kozi moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Odkładamy w zimne miejsce. Pestki granatu wkładamy do rondelka,dosypujemy cukier i wlewamy odrobinę wody. Gotujemy chwilkę by powstał sok,do soku dodajemy sok z cytryny. Zdejmujemy z rondelka i ocedzamy by oddzielić sok od pestek. Do czystego soku dodajemy żurawinę,mieszamy. Pestki dodajemy do umytej i osuszonej roszponki. Delikatnie mieszamy i polewamy olejem,octem jabłkowym ,solimy i pieprzymy do smaku. Na rozgrzany tłuszcz kłądziemy panierowane serki kozie i smażymy by się zrumieniły z dwóch stron. Podajemy na ciepło razem z sałątką.
Serek kozi z sosem granatowo-żurawinowym
Serki wyciągamy z opakowań i posypujemy chili
Serek kozi z sosem granatowo-żurawinowym
Obtaczamy najpierw w jajku a potem w bułce tartej
Serek kozi z sosem granatowo-żurawinowym
Smażymy na rozgrzanej oliwie z dwóch stron
Serek kozi z sosem granatowo-żurawinowym
Najlepiej podawać na ciepło gdy serek jest jeszcze lejący