WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Serek topiony ze szczypiorkiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowa wersja popularnego serka do kanapek. Z minimum składników, zdrowy i bardzo smaczny. Można wykorzystać różne dodatki.

Serek topiony ze szczypiorkiem

Składniki:

Serek topiony ze szczypiorkiem

 

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki soli
  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Serek topiony ze szczypiorkiem

Gliwienie

Serek topiony ze szczypiorkiem
Ser stojąc w ciepłe powinien się rozpuścić.

Twaróg przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Posypujemy solą i sodą, mieszamy i przykrywamy pokrywką lub talerzem. Zostawiamy na 24 godziny w kuchni na blacie.

Gotowanie

Serek topiony ze szczypiorkiem
Sera nie doprowadzamy do wrzenia, ale musi być bardzo gorący.

W większym garnku zagotowujemy wodę i wstawiamy do niego naczynie z serem. Cały czas mieszając, roztapiamy ser.

Szczypior

Serek topiony ze szczypiorkiem
Do sera możemy użyć różnych innych dodatków.

Umyty i osuszony szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do gorącego sera. Jeszcze minutę podgrzewamy, ciągle mieszając.

Stygnięcie

Serek topiony ze szczypiorkiem
Serek topiony szczelnie przykrywamy folią.

Ser przelewamy do naczynia i na wierzch kładziemy folię dotykając sera, by nie powstał na powierzchni korzuch. Studzimy, zdejmujemy folię i dalej przechowujemy w lodówce.