slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 650]

Zupa z serkiem topionym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną zupę. Przygotowana na typowych warzywach rosołowych z dodatkiem serka topionego oraz makaronu smakuje wyśmienicie. Polecam.

Zupa z serkiem topionym

Składniki:

Zupa z serkiem topionym

 

  • 1 spora marchewka
  • 1 spora pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1 łyżka masła
  • 2 szkl bulionu
  • 50 g serka topionego śmietankowego
  • oraz: makaron
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Zupa z serkiem topionym
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy marchewkę, pietruszkę i pora w plasterki a seler w kosteczkę. Przekładamy pokrojone warzywa na sitko i przelewamy wodą, odstawiamy.

Serek topiony kroimy w kosteczkę i przekładamy do szklanki. Bulion zagotowujemy i wlewamy pół szklanki do serka, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy pokrojone warzywa (przez ok. 1 minutę), potem przekładamy je do garnka z gorącym bulionem i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut.

W tym czasie gotujemy porcję makaronu wg instrukcji na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.

Pod koniec gotowania się zupy dolewamy rozpuszczone w gorącym bulionie serki i zagotowujemy zupę, wyłączamy gaz (jeśli trzeba doprawiamy do smaku).

Do miseczki przelewamy porcję zupę, dodajemy ugotowany makaron i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego.